W ciągu ostatnich lat trendy żywieniowe przeszły prawdziwą rewolucję. Coraz więcej osób, w różnym wieku, decyduje się przejść na dietę wegetariańską. Z tego, co początkowo nazywane było chwilową modą, powstał nowy styl życia, który zdobywa kolejnych zwolenników. Jeśli również planujesz przejście na dietę skontaktuj się z nami- stworzymy taką, która będzie dla Ciebie idealna! Motywacja do zmiany diety zależy od wielu czynników: od powodów zdrowotnych, poprzez przekonania i religię. Jednak ostatnio, więcej mówi się również o korzyściach jakie odstawienie mięsa niesie dla naszej planety. Sprawdź jaki wpływ na ekologię ma wegetarianizm i zacznij żyć świadomie.

Wegetarianizm to oszczędność wody

Według badań przeprowadzonych przez ONZ do zanieczyszczenia wody pitnej w największym stopniu przyczyniają się masowe hodowle zwierząt. Pochłaniają one około 70% jej całkowitego zużycia. Nie bez winy są również łodzie rybackie. Szkodliwe dla środowiska paliwo zakłóca naturalne procesy mórz i oceanów. Tymczasem dieta roślinna pochłania nawet 100 razy mniej zasobów wodnych. W obliczu kryzysu ekologicznego warto postawić na to, co najlepsze nie tylko dla nas, ale i dla planety. Zmiana nawyków żywieniowych nie jest łatwa, ale ich wyszlifowanie jest możliwe. Przeczytaj na moim blogu jak zrobić to skutecznie.

Wegetarianizm ogranicza wycinkę lasów

O tym jak ważne są lasy nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że każdego dnia ogromna ich część jest wycinana. Dotyczy to również lasów tropikalnych. Oszacowano, że do produkcji jednego hamburgera wycina się pięć metrów kwadratowych lasu deszczowego. W każdej sekundzie McDonald’s sprzedaje ich nawet 75. Hodowle zwierząt potrzebują ziemi pod pola uprawne i pastwiska, dlatego nieustannie szukają nowych terenów niszcząc naturalną równowagę.

Wegetarianizm chroni powietrze

Hodowla zwierząt powoduje efekt cieplarniany w stopniu większym niż wszystkie znane nam formy transportu…łącznie. Nieprzyjemny zapach, który unosi się nad każdą przemysłową hodowlą, nieustannie uprzykrza życie tym, którzy mieszkają w pobliżu. Jednak hodowle przemysłowe mają również negatywny wpływ na powietrze, którym oddychamy. Zwierzęta produkują ogromne ilości metanu i podtlenku azotu- są one dla naszego środowiska bardziej niebezpieczne niż dwutlenek węgla. Dlatego wegetarianizm i ekologia idą ze sobą w parze.

O autorze

Kami

dietetyk i szef kuchni zdobywczyni prestiżowego tytułu Szef Kuchni Roku zadba o to, aby zdrowe odżywianie nigdy nie kojarzyło Ci się z dietą. Zbilansuje Twoje posiłki, zadba o kubki smakowe i sprawi, że zakochasz się w zdrowym jedzeniu. Jest freakiem ekologicznym, uwielbia piękne jedzenie i poświęca dużo czasu na dopracowanie wyglądu każdego dania, na bieżąco sprawdza nowinki dietetyczne i trendy kulinarne. Z sukcesem odchudza popularne klasyki każdej kuchni, chcąc zmieniać nawyki żywieniowe, a nie sprzedając diety. Wkłada w gotowanie całe serce, co czuć w każdym posiłku, jaki wychodzi z jej kuchni.