Seks jest ważny. Pozwala nam się rozluźnić i zrelaksować, daje poczucie bliskości, komfortu, bezpieczeństwa. Dlatego temat libido jest tak ważny – to ono odpowiada przecież za naszą ochotę na zbliżenie. Istnieje mnóstwo artykułów o tym, jakie afrodyzjaki działają na mężczyzn i jaka dieta dobrze wpływa na potencję, jednak niewiele o tym jak z brakiem ochoty na seks mogą poradzić sobie kobiety. Tymczasem, według badań, problemy z libido dotykają nawet co drugą kobietę! Jak w takim razie powinna wyglądać nasza wspólna dieta, żebyśmy mogli cieszyć się seksem, kiedy tylko mamy na to ochotę?

Czym właściwie jest libido?

Według Słownika języka polskiego, libido to „psychiczna chęć zaspokojenia potrzeby cielesnej”, czyli po prostu ochota na seks. Jednak nie ma chyba wątpliwości co tego, że seks zaczyna się w głowie. Nikt z nas nie ma w sobie magicznego przełącznika, który sprawia, że możemy rzucić wszystko i wskoczyć do łóżka. To, czy mamy ochotę na seks zależy od wielu czynników, jednak dieta jest jednym z najważniejszych. To co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale też samopoczucie. A nie jest łatwo czuć się seksownie, kiedy znowu walczysz z okropnymi wzdęciami, prawda?

Wpływ diety na libido

Jedzenie to nic innego jak potrzeba fizjologiczna…zupełnie jak seks. Jednak jej zaspokojenie w obydwu przypadkach może być przyjemne lub…mechaniczne. Jedzenie ma za zadanie przede wszystkim dostarczać naszemu organizmowi niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. O tym jak szkodliwa dla Twojego zdrowia jest dieta bogata w tłuszcze trans, cukry i chemiczne dodatki wiesz już od dawna. Ale czy wiesz też jak duży wpływ ma na jakość Twojego życia seksualnego? Zdrowa dieta to klucz do udanego życia…w każdym jego aspekcie. Jedząc zdrowo, regularnie i lekko, masz siłę ćwiczyć, pracować i kochać się tyle, ile tylko chcesz!

Co szkodzi potencji?

W osiąganiu erekcji, kluczowy jest układ krwionośny, dlatego panowie powinni zrezygnować z nasyconych tłuszczów i produktów bogatych w zły cholesterol, które negatywnie wpływają na pracę serca i tętnic, często powodując też problemy z erekcją. Od wielu lat wiadomo, że najzdrowsza dieta dla mężczyzn, którzy chcą cieszyć się sprawnością seksualną to dieta śródziemnomorska – lekka, bogata w ryby i owoce morza, pełna zdrowych tłuszczów, warzyw i produktów pełnoziarnistych. A dla ciekawskich: wiecie, że arbuz pomaga wzmocnić erekcję? Zawarta w nim cytrulina to aminokwas, który uwalnia w organizmie argininę i zwiększa przepływ krwi do penisa. Sezon na arbuzy już wkrótce…

Dieta na lepszy seks

Wszyscy słyszeliśmy o afrodyzjakach, jednak nie wiem czy ktokolwiek byłby w stanie co wieczór raczyć się porcją ostryg i popijać je szampanem. Brzmi cudownie, ale umiar jest przecież kluczem do wszystkiego, nawet w przypadku szampana. Istnieje jednak wiele innych sposobów, by za pomocą tego co jemy podnieść swoje libido. 

  • Chilli i imbir to dwie przyprawy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni – rozpalają podniebienie, poprawiają krążenie i potęgują doznania. Nie tylko kulinarne.
  • Łosoś – bogaty w kwasy omega3, które wspomagają m.in. produkcję dopaminy. Dzięki niej mocniej odczuwamy pożądanie…i orgazm.
  • Orzechy – kwasy tłuszczowe wpływają na prawidłową pracę hormonów i lepsze samopoczucie
  • Gorzka czekolada – znajduje się w niej fenyloetyloamina, czyli „hormon zakochania”…chyba wiecie już wszystko, prawda?
  • Figi – regularnie spożywane wzmacniają produkcję feromonów dzięki którym czujemy, że ktoś jest dla nas atrakcyjny.

Seks zaczyna się w głowie, ale też w…kuchni. Romantyczna kolacja przy świecach i rozluźniająca lampka wina to idealne połączenie na wieczór, ale o Twoje libido możesz przecież dbać codziennie, od samego rana.

O autorze

Kami

dietetyk i szef kuchni zdobywczyni prestiżowego tytułu Szef Kuchni Roku zadba o to, aby zdrowe odżywianie nigdy nie kojarzyło Ci się z dietą. Zbilansuje Twoje posiłki, zadba o kubki smakowe i sprawi, że zakochasz się w zdrowym jedzeniu. Jest freakiem ekologicznym, uwielbia piękne jedzenie i poświęca dużo czasu na dopracowanie wyglądu każdego dania, na bieżąco sprawdza nowinki dietetyczne i trendy kulinarne. Z sukcesem odchudza popularne klasyki każdej kuchni, chcąc zmieniać nawyki żywieniowe, a nie sprzedając diety. Wkłada w gotowanie całe serce, co czuć w każdym posiłku, jaki wychodzi z jej kuchni.