Kto z nas nie rozpływa się na myśl o tabliczce pysznej, mlecznej czekolady, mocno czekoladowych ciastek, babeczek, kremówek i ptysiów? Kto nie wzdycha na widok rurek z kremem, batoników i kolorowych cukierków? Lubimy słodycze, tak zaprojektowany jest nasz mózg. Cukier wywołuje w nim impuls, który wędruje wprost do ośrodka odpowiedzialnego za poczucie „nagrody” i właśnie dlatego tak ciężko poprzestać nam na jednej kostce czekolady, a paczka ciastek znika w ciągu kilku minut. Jak stoczyć tę nierówną walkę i wyjść z niej obronną ręką? Jak wygrać z ochotą na słodycze i co robić, kiedy niespodziewanie poczujesz głód, który uciszyć może tylko cukier? Nie martw się, to wcale nie jest trudne! Wystarczy, że wprowadzisz kilka zdrowych nawyków, które będą hamować Twój apetyt na słodycze. Pamiętaj, możesz to zrobić!  Zaczynamy!

Usuń z domu wszystko co słodkie

Tak. Wiem, że to brzmi drastycznie, ale to najważniejszy krok. Pozbądź się słodyczy w myśl zasady „co z oczu, to z serca”. Opróżnij szafki, szuflady i kryzysowe schowki. Jeśli nie będziesz trzymać w domu słodyczy, nie będziesz ich jeść – proste, prawda? Nawet jeśli wydaje Ci się, że przecież kiedy dopadnie Cię ochota na słodkie wystarczy, że pobiegniesz do sklepu…masz rację, wydaje Ci się. Zanim zdecydujesz się wybrać na zakupy, ochota na słodycze prawdopodobnie już minie.

Odwróć swoją uwagę

Na pewno zdążyłeś już zauważyć, że ochota na słodycze pojawia się nagle. Wystarczy chwila nudy, ulubiony serial, czy ciekawa książka i odruchowo szukasz czegoś, czym mógłbyś uciszyć ten mały, uciążliwy głód, który domaga się cukru – teraz, natychmiast. Zamiast sięgać od razu po coś słodkiego, spróbuj odwrócić swoją uwagę. Zajmij się czymś, co pozwoli Ci odciągnąć myśli. Zazwyczaj po 15-20 minutach ten impuls mija, a Ty czujesz się o wiele lepiej.

Pij wodę

Słyszałeś to pewnie wiele razy, ale cóż, powtórzę po raz kolejny – woda powinna być podstawą Twojej diety. Czy wiesz, że powinieneś wypijać około 30 ml wody na każdy kilogram masy ciała? Przeciętna osoba dorosła powinna więc pić około 1,5 – 2,5l wody każdego dnia. A teraz szczerze, czy tyle właśnie jej pijesz? Często mylimy pragnienie z głodem. Regularne picie wody pomoże Ci nie podjadać między posiłkami i zajmie ręce, kiedy zaczniesz się nudzić.

Nie daj się stresowi!

Nagłe napady głodu i niepohamowana ochota na słodycze to często oznaki odczuwania nadmiernego stresu. W ten sposób Twój mózg wysyła Ci sygnał, że czas poprawić swoje samopoczucie. Zamiast jednak sięgać po słodkie batoniki, spróbuj zrelaksować się inaczej. Jest wiele technik zwalczania stresu, dlatego musisz znaleźć tą, która będzie dla Ciebie najlepsza. Ja wierzę w moc oddechu, jeśli chcesz przekonać się, czy i Tobie pomoże, przeczytaj mój artykuł i dowiedz się jak radzić sobie ze stresem przez świadome oddychanie.

Dbaj o dietę

Banalne? Być może. Jednak zdrowa, zbilansowana dieta sprawi, że niepohamowane napady głodu i ochota na słodycze przestaną Ci dokuczać. Dlaczego? To proste. Twój organizm działa jak dobrze naoliwiona maszyna i jeśli o niego dbasz, wszystko funkcjonuje w nim tak, jak należy. Kiedy dostarczasz mu wszystkich niezbędnych składników i witamin, nie musisz walczyć z napadami głodu, które pchają Cię prosto w sidła utkane z cukru i konserwantów. Regularne posiłki zapewnią Ci energię na cały dzień. I pamiętaj – nie musisz rezygnować z deseru! Jak we wszystkim, najważniejszy jest umiar. Dlatego jeśli tak bardzo lubisz te pączki z lukrem, które sprzedają w Twojej ulubionej cukierni – nie musisz z nich rezygnować, wystarczy, że nie będziesz jeść ich codziennie! O tym jak szlifować nawyki żywieniowe i dlaczego nieuleganie pokusie jest tak trudne, napisałam tutaj.

O autorze

Kami

dietetyk i szef kuchni zdobywczyni prestiżowego tytułu Szef Kuchni Roku zadba o to, aby zdrowe odżywianie nigdy nie kojarzyło Ci się z dietą. Zbilansuje Twoje posiłki, zadba o kubki smakowe i sprawi, że zakochasz się w zdrowym jedzeniu. Jest freakiem ekologicznym, uwielbia piękne jedzenie i poświęca dużo czasu na dopracowanie wyglądu każdego dania, na bieżąco sprawdza nowinki dietetyczne i trendy kulinarne. Z sukcesem odchudza popularne klasyki każdej kuchni, chcąc zmieniać nawyki żywieniowe, a nie sprzedając diety. Wkłada w gotowanie całe serce, co czuć w każdym posiłku, jaki wychodzi z jej kuchni.