Jesień rozgościła się u nas na dobre. Kolorowe liście, szare poranki i krótkie dni, a wraz z nimi przeziębienia, osłabienia i infekcje. Wieczór pod kocem z kubkiem gorącej herbaty to zawsze dobry pomysł, jednak niekoniecznie w towarzystwie kataru i paczki chusteczek. Przeczytaj jak naturalnie wzmocnić odporność jesienią i ciesz się tą piękną porą roku bez obaw o swoje zdrowie!

Chociaż odporność buduje się latami, jesienią należy o nią zadbać jeszcze bardziej. Wahania temperatur to prawdziwe wyzwanie dla organizmu, dlatego to wyjątkowo trudny czas dla naszej odporności. Kontakt z wirusami i  bakteriami, nieustannie poddaje próbie nasz układ immunologiczny. Aby naturalnie wzmocnić odporność jesienią warto wprowadzić kilka prostych zmian.

Dieta jesienią

Zdrowe ciało to przede wszystkim zdrowa dieta. Dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin wspomagamy odporność od wewnątrz. Warto włączyć do swojej diety świeże owoce i warzywa zawierające antyoksydanty: fasolę, marchew, ziemniaki, jabłka, gruszki, czy śliwki. Najzdrowsze w sezonie jesiennym są jednak kiszonki- to naturalny probiotyk bogaty w witaminę C! O tym jak powinna wyglądać dieta jesienią przeczytasz w moim poprzednim artykule!

Sen

Bez względu na tryb życia nie wolno bagatelizować roli snu w budowaniu odporności, nie tylko jesienią. Każdy organizm funkcjonuje inaczej, jednak każdy potrzebuje odpoczynku. Zdrowy i wypoczęty ma więcej energii, dlatego ma też więcej siły aby walczyć z infekcjami. Nawet przy najbardziej napiętym grafiku, warto pozwolić sobie na dodatkową godzinę snu w nocy, lub szybką popołudniową drzemkę. Sen nie tylko pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, ale poprawia też nastrój i koncentrację.

Aktywność fizyczna

Jesień nie sprzyja aktywności? Nic bardziej mylnego! Zahartowany organizm o wiele lepiej radzi sobie z wirusami. Nie ważne, czy wybierasz rower, jogging, czy spacer. Każda forma aktywności fizycznej na świeżym powietrzu w naturalny sposób wzmacnia odporność jesienią, zainspiruj się.
Pamiętaj też aby często wietrzyć mieszkanie i nie przegrzewać się. Ubiór „na cebulkę” pozwala dopasować się do panującej aury i częstych zmian temperatur.

Relaks

Nie jest tajemnicą, że stres ma negatywny wpływ na zdrowie, dlatego szczególnie jesienią, warto zadbać o dobre samopoczucie. Ważne, aby nawet w natłoku obowiązków, znaleźć chwilę tylko dla siebie. To może być poranna medytacja, praktyka jogi w przerwie na lunch lub po prostu kilka minut pełnego wyciszenia. Nie musisz wciąż pędzić i zdobywać kolejnych szczytów. Jesień to idealny czas aby zwolnić i pozwolić sobie na spokójZajrzyj do naszego cyklu dbania o siebie!

Przepis na aromatyczny krem z dyni:

Składniki:
1 dynia Hokkaido
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka kurkumy
papryczka chilli
łyżeczka przyprawy curry
łyżka świeżego startego imbiru
500 ml bulionu
1 puszka mleka kokosowego
sól, pieprz, imbir, kardamon, kolendra

Przygotowanie:
Dynię pokroić w mniejsze kawałki razem ze skórką i upiecz. Na patelni rozpuść masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i po 2 minutach zdejmij z ognia. Do garnka przełóż wszystkie składniki razem z bulionem i mlekiem kokosowym i gotuj około 20 minut. Na koniec zblednuj na gładki krem.

Smacznego!

O autorze

Kami

dietetyk i szef kuchni zdobywczyni prestiżowego tytułu Szef Kuchni Roku zadba o to, aby zdrowe odżywianie nigdy nie kojarzyło Ci się z dietą. Zbilansuje Twoje posiłki, zadba o kubki smakowe i sprawi, że zakochasz się w zdrowym jedzeniu. Jest freakiem ekologicznym, uwielbia piękne jedzenie i poświęca dużo czasu na dopracowanie wyglądu każdego dania, na bieżąco sprawdza nowinki dietetyczne i trendy kulinarne. Z sukcesem odchudza popularne klasyki każdej kuchni, chcąc zmieniać nawyki żywieniowe, a nie sprzedając diety. Wkłada w gotowanie całe serce, co czuć w każdym posiłku, jaki wychodzi z jej kuchni.