II trymestr ciąży często nazywany jest przez kobiety „okresem miodowym”, bo to właśnie wtedy najczęściej odpuszczają najbardziej uciążliwe ciążowe dolegliwości, takie jak nadmierna senność i poranne (lub wieczorne, popołudniowe, a nawet całodniowe) mdłości. To czas, w którym brzuszek powoli się zaokrągla, a między 16-20 tygodniem ciąży, możesz poczuć pierwsze, delikatne ruchy Twojego maluszka. Drugi trymestr jest przyjemny i spokojny, a Ty masz w sobie więcej energii i chęci do działania. Warto wykorzystać ten czas, aby zadbać o prawidłową dietę, szczególnie jeśli na początku ciąży walczyłaś z brakiem apetytu. Jak powinna wyglądać Twoja dieta w drugim trymestrze ciąży? 

Czy zapotrzebowanie energetyczne w drugim trymestrze rośnie? 

W czasie pierwszych tygodni ciąży, Twoje zapotrzebowanie energetyczne się nie zmienia, jednak w drugim trymestrze wzrasta o około 360 kalorii. Najczęściej to po prostu jeden niewielki dodatkowy posiłek w ciągu dnia. Twoje dziecko rozwija się teraz jeszcze bardziej intensywnie niż wcześniej, jego serce bije zdecydowanie szybciej i nieustannie zdobywa nowe umiejętności, takie jak ssanie kciuka, czy zabawa pępowiną. Oboje potrzebujecie teraz więcej energii – 360 kalorii to np. garść orzechów i szklanka świeżo wyciskanego soku pomarańczowego, sałatka owocowa z jogurtem lub dwie kanapki z awokado i pomidorem. 

Czego potrzebuje dziecko w drugim trymestrze?

Jak już pisałam, w drugim trymestrze rozwój Twojego dziecka przebiega najbardziej intensywnie, dlatego tak ważne jest, żebyś zadbała o to, by w Twojej diecie znalazły się wszystkie niezbędne składniki odżywcze, których oboje tak bardzo teraz potrzebujecie. Co powinno znaleźć się w Twojej diecie? 

  • Żelazo
  • Kwas foliowy i witaminy z grupy B
  • Białko
  • Kwasy tłuszczowe omega-3
  • Cynk i wapń
  • Woda

Co jeść w drugim trymestrze? 

Przede wszystkim, postaw na wapń. Kości i zęby malucha rozwijają się już około 8 tygodnia, dlatego Twoja codzienna dawka spożywanego wapnia powinna być dwukrotnie wyższa niż przed ciążą – wybieraj mleko, żółty ser, jogurty naturalne i inne przetwory mleczne. Nie możesz też zapominać o białku – znajdziesz je w rybach, chudym mięsie, orzechach i warzywach strączkowych. Pamiętaj również o produktach zbożowych, warzywach i owocach oraz zdrowych tłuszczach. O odpowiednim nawadnianiu nie muszę już Ci chyba przypominać, prawda? 😊 Jeśli do tej pory miałaś problem z regularnym piciem wody, przeczytaj mój artykuł i przekonaj się dlaczego odpowiednie nawodnienie jest takie ważne, nie tylko w ciąży! 

Zaparcia i zgaga

Drugi trymestr ciąży jest przyjemniejszy niż pierwszy, jednak niestety nie oznacza to, że ominą Cię w nim wszystkie nieprzyjemne dolegliwości. Z powodu zmian zachodzących w Twoim organizmie, między innymi zmiany w pracy perystaltyki jelit, możesz zacząć doświadczać zgagi i problemów z zaparciami. Nie są one niebezpieczne, ale na pewno bywają uciążliwe! Jak sobie z nimi radzić? Przede wszystkim błonnik, a w przypadku zgagi jedzenie, które nie jest kwaśne, ani ciężkie. Nie możesz też zapominać o aktywności fizycznej – ćwiczenia pozytywnie wpływają na zdrowie Twoje i Twojego maluszka! Dzięki regularnej aktywności będziesz czuła się lepiej, a wszelkie dolegliwości będą zdecydowanie mniej męczące! Więcej o tym, dlaczego w ciąży nie możesz zapominać o aktywności fizycznej znajdziesz tutaj.

O autorze

Kami

dietetyk i szef kuchni zdobywczyni prestiżowego tytułu Szef Kuchni Roku zadba o to, aby zdrowe odżywianie nigdy nie kojarzyło Ci się z dietą. Zbilansuje Twoje posiłki, zadba o kubki smakowe i sprawi, że zakochasz się w zdrowym jedzeniu. Jest freakiem ekologicznym, uwielbia piękne jedzenie i poświęca dużo czasu na dopracowanie wyglądu każdego dania, na bieżąco sprawdza nowinki dietetyczne i trendy kulinarne. Z sukcesem odchudza popularne klasyki każdej kuchni, chcąc zmieniać nawyki żywieniowe, a nie sprzedając diety. Wkłada w gotowanie całe serce, co czuć w każdym posiłku, jaki wychodzi z jej kuchni.