W czasach, kiedy alergie i nietolerancje pokarmowe stają się problemem całego społeczeństwa, rośnie popularność diet pudełkowych: catering premium umożliwiający dietę eliminacyjną to bezpieczna opcja na zbilansowane posiłki i lepsze samopoczucie.

Alergia pokarmowa- przyczyny, objawy, leczenie

Alergia pokarmowa jest wynikiem nieprawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego organizmu. Składniki pożywienia, które nie wywołują reakcji u osób zdrowych, dla układu odpornościowego alergika są impulsem do ich zwalczania. Reakcja organizmu na alergen uzależniona jest od wielu czynników. Jednak w skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego, który jest bezpośrednim zagrożeniem życia.

Przyczyny alergii pokarmowej

Alergie pokarmowe ujawniają się najczęściej we wczesnych okresach życia, dlatego ich objawy zaobserwować można już na etapie rozszerzania diety u niemowląt i małych dzieci. W pierwszych latach życia dziecka układ immunologiczny nie jest jeszcze odpowiednio rozwinięty, dlatego wykazuje większą skłonność do nieprawidłowych reakcji na pewne składniki pożywienia. Objawy alergii mogą jednak pojawić się na każdym etapie życia, niezależnie od wieku. Badania  dowodzą, że za sprawą pewnych czynników ryzyka, szansa na wystąpienie alergii pokarmowych znacząco wzrasta, ogromną rolę odgrywają tu m.in. uwarunkowania genetyczne, czy środowiskowe. Szacuje się, że średnie ryzyko wystąpienia alergii w przypadku dziecka nieobciążonego genetycznie to zaledwie od 5-15%. 

Jednak jeżeli w rodzinie występowały wcześniej alergie pokarmowe, lub oboje rodziców zmaga się z chorobami immunologicznymi o podłożu alergicznym, ten wskaźnik wzrasta nawet do 80%. Coraz częściej alergie łączone są również z postępem cywilizacyjnym. Zanieczyszczenie środowiska, wysokoprzetworzona żywność, zmieniający się klimat, to wszystko sprawia, że liczba alergików w ostatnich latach znacząco wzrosła.

Objawy alergii pokarmowej

Zależnie od stopnia nietolerancji pokarmu, objawy alergii różnią się czasem ich trwania oraz natężeniem. Mogą występować pojedynczo lub nakładać się na siebie, za każdym razem powodując dyskomfort i przykre dolegliwości. Spożycie uczulającego pokarmu może prowadzić do:

  • nudności, wymiotów, biegunki
  • przewlekłego bólu brzucha objawiającego się skurczami
  • problemów ze snem/ nadmiernej senności
  • chorób skórnych: pokrzywka, AZS
  • zapalenia błony śluzowej przewodu pokarmowego: refluks
  • w skrajnych przypadkach do wstrząsu anafilaktycznego

Co wywołuje alergię pokarmową

Istnieją produkty, których składniki uczulają częściej niż inne, są to:

  • białko mleka krowiego
  • białko jajek
  • gluten
  • czekolada
  • owoce morza
  • ryby
  • orzechy
  • owoce cytrusowe
  • soja

Leczenie alergii pokarmowej

Postęp medycyny pozwala na ułatwienie życia alergików i łagodzenie objawów, jednak wciąż nie ma jednej skutecznej metody zapobiegania i leczenia alergii pokarmowych. Diagnostyka staje się coraz łatwiejsza za sprawą większej dostępności do testów alergicznych, a alergie wykrywane są szybciej i z większą dokładnością. Najczęściej stosowanym i najbardziej skutecznym sposobem leczenia alergii pokarmowej, pozostaje niezmiennie dieta eliminacyjna, stąd wzrost zainteresowania dietą pudełkową- catering premium pozwala bowiem na dopasowanie posiłków na potrzeby konkretnej diety.

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna stosowana jest w leczeniu oraz diagnozowaniu alergii pokarmowych. Polega ona na odstawieniu i wyeliminowaniu z jadłospisu produktów lub grup produktów, które wywołują niepożądane reakcje organizmu. Jeżeli w wyniku odstawienia objawy alergii ustępują, wiadomo, który produkt uczula i wywołuje jej symptomy.

Dieta eliminacyjna: dla kogo?

Decyzja o przejściu na dietę eliminacyjną podyktowana jest najczęściej wskazaniami medycznymi i powinna być nadzorowana przez specjalistę, w celu uniknięcia niepotrzebnych błędów i pomyłek. Zamiast modyfikować jadłospis na własną rękę, każde podejrzenie nietolerancji lub alergii pokarmowej warto skonsultować z dietetykiem, który pomoże wybrać dietę dopasowaną do indywidualnych potrzeb. Odpowiednio dobrana dieta wpływa pozytywnie nie tylko na zdrowie fizyczne, ale też ogólne samopoczucie i zadowolenie.

Co jeść na diecie eliminacyjnej?

Nieodpowiednio zmodyfikowana dieta niesie ze sobą zwiększone ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych, dlatego ważne jest, aby wyeliminowane składniki zastąpić takimi o podobnych wartościach odżywczych:

  • kwasów tłuszczowych Omega3 zamiast ryb dostarczą orzechy i oleje
  • mleko zastąpią napoje roślinne: migdałowe, ryżowe, owsiane
  • rezygnując z mięsa białko czerpać można z roślin strączkowych i produktów mlecznych
  • przy celiakii lub nietolerancji glutenu produkty zbożowe zastąpią komosa ryżowa, kasza jaglana, czy amarantus
  • jajka kurze zamienić można na jaja przepiórcze

Przez rygorystyczne ograniczenia dieta wydaje się na początku męcząca, a to często prowadzi do zaniedbań i skutkuje brakiem efektów. Przepisy na diecie eliminacyjnej bywają skomplikowane, a czytanie etykiet każdego produktu jest nużące i stresujące, dlatego aby ułatwić przejście na dietę eliminacyjną należy postawić na sprawdzone rozwiązania. Takim jest właśnie catering premium, dieta pudełkowa dopasowana do indywidualnych potrzeb i preferencji. Zamiast kosztem zdrowia uczyć się na własnych błędach, warto zaufać specjalistom i postawić na zbilansowane, bezpieczne posiłki dostarczające niezbędnych wartości odżywczych.

O autorze

Kami

dietetyk i szef kuchni zdobywczyni prestiżowego tytułu Szef Kuchni Roku zadba o to, aby zdrowe odżywianie nigdy nie kojarzyło Ci się z dietą. Zbilansuje Twoje posiłki, zadba o kubki smakowe i sprawi, że zakochasz się w zdrowym jedzeniu. Jest freakiem ekologicznym, uwielbia piękne jedzenie i poświęca dużo czasu na dopracowanie wyglądu każdego dania, na bieżąco sprawdza nowinki dietetyczne i trendy kulinarne. Z sukcesem odchudza popularne klasyki każdej kuchni, chcąc zmieniać nawyki żywieniowe, a nie sprzedając diety. Wkłada w gotowanie całe serce, co czuć w każdym posiłku, jaki wychodzi z jej kuchni.