Cukier jest niezdrowy. To fakt potwierdzony latami doświadczeń i badań naukowych. Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, jak niebezpieczny może być dla naszego organizmu – powoduje próchnicę, sprawia, że czujemy się zmęczeni i nerwowi, źle wpływa na wygląd naszej skóry, może prowadzić też do nadwagi i przewlekłych chorób – np. cukrzycy. Brzmi niepokojąco, prawda? Dlatego warto zacząć ograniczać cukier w naszej diecie do minimum, dowiedz się jakie niesie to dla Ciebie korzyści – tutaj. Czy istnieją zdrowe zamienniki? Czym zastąpić cukier w diecie, by nadal cieszyć się słodkim smakiem naszych ulubionych potraw?

Słodzik słodzikowi nierówny

Kiedy zaczęto sobie zdawać sprawę ze szkodliwości białego cukru, rynek zalała fala sztucznych słodzików, które miały stanowić jego zdrowszą alternatywę. Sztuczne słodziki to po prostu niskokaloryczne substancje słodzące o intensywnym smaku. Podobnie jak cukier, stosowane w nadmiarze, znacząco podnoszą stężenie glukozy we krwi i powodują tycie. Na szczęście dostępne są również naturalne słodziki, które idealnie zastępują cukier i nie uzależniają. Niestety i z nimi trzeba postępować ostrożnie, bo to, co reklamowane jest jako naturalne i zdrowe…czasami może nam po prostu szkodzić. Stworzyłam dla Was krótką listę naturalnych słodzików, która pomoże Wam dokonać dobrego wyboru!

Naturalnie słodkie, ale czy zdrowe?

Ksylitol

Cukier brzozowy o delikatnym, miętowym posmaku, smakiem zbliżony do cukru białego. Działa przeciwpróchniczo i zwiększa przyswajalność wapnia. Wyróżnia go niski indeks glikemiczny (IG) przez co idealnie nadaje się jako substancja słodząca dla osób zmagających się z cukrzycą. Ważne, aby nie przekroczyć jego zalecanej maksymalnej dziennej dawki – 15g, może mieć bowiem efekt przeczyszczający.

Erytrol

Wytwarzany jest w procesie fermentacji glukozy przez drożdże, jednak występuje też naturalnie w niektórych owocach, owocach morza, algach i fermentowanych napojach. Choć jest nieco mniej słodki niż cukier, wygląda i smakuje bardzo podobnie, dlatego z powodzeniem można stosować go do wypieków, czy dodawać do kawy i herbaty. Jego indeks glikemiczny wynosi dokładnie zero, dlatego nie wpływa na poziom insuliny we krwi – bez obaw mogą go więc używać cukrzycy. 

Syrop z agawy

Syrop znajduje wiele zastosowań. Jego płynna konsystencja sprawia, że dla wegan stanowi alternatywę miodu, idealnie sprawdza się również jako dodatek do ciast, deserów i naleśników. Zawiera witaminę K, sód i potas, jednak w jego składzie znajdziemy też fruktozę i glukozę, których spożywanie w nadmiernych ilościach prowadzi do wzrostu wagi i poziomu trójglicerydów – to z kolei sprawia, że wzrasta ryzyko udaru oraz chorób serca. Syrop z agawy nie jest też polecany dla osób z zespołem jelita wrażliwego, może wywoływać wzdęcia i nieprzyjemne bóle.

Cukier kokosowy

Pozyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej, ma przyjemny kokosowy zapach i delikatny karmelowy posmak, wyglądem przypomina cukier trzcinowy. W kuchni stosowany przy deserach i jako dodatek do kawy. Cukier kokosowy jest jednak produktem, który składa się w ponad 90% z cukru. Powinien być zatem traktowany tak, jak biały cukier – zaleca się aby stosować go okazjonalnie, nie tylko w przypadku diabetyków.

Stewia

Naturalna substancja słodząca, która wykazuje również działania prozdrowotne. W składzie znajdziemy m.in. wapń, potas, żelazo, magnez, witaminę B12, czy kwas foliowy. Jednak ten bezkaloryczny słodzik obniża poziom cukru i ciśnienie tętnicze we krwi. Uznawany jest za jeden z najzdrowszych i najbezpieczniejszych słodzików dostępnych na rynku.

O autorze

Kami

dietetyk i szef kuchni zdobywczyni prestiżowego tytułu Szef Kuchni Roku zadba o to, aby zdrowe odżywianie nigdy nie kojarzyło Ci się z dietą. Zbilansuje Twoje posiłki, zadba o kubki smakowe i sprawi, że zakochasz się w zdrowym jedzeniu. Jest freakiem ekologicznym, uwielbia piękne jedzenie i poświęca dużo czasu na dopracowanie wyglądu każdego dania, na bieżąco sprawdza nowinki dietetyczne i trendy kulinarne. Z sukcesem odchudza popularne klasyki każdej kuchni, chcąc zmieniać nawyki żywieniowe, a nie sprzedając diety. Wkłada w gotowanie całe serce, co czuć w każdym posiłku, jaki wychodzi z jej kuchni.