Wzdrygasz się na dźwięk słowa „węglowodany”? Wydaje Ci się, że to największa przeszkoda w drodze po idealną sylwetkę? Tymczasem, bez węglowodanów nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować – to właśnie one są głównym źródłem energii dla naszego ciała. Owiane złą sławą, wciśnięte na „dietetyczną czarną listę”, budzą strach i przerażenie…zupełnie niepotrzebnie! Dziś wyjaśniam sprawę raz na zawsze! Węglowodany wcale nie są złe! Przynajmniej nie wszystkie.   

Węglowodany – co to jest?

Węglowodany, potocznie nazywane cukrami, to jeden z głównych elementów składowych pokarmów. To one odpowiadają za transport energii do mózgu i mięśni – dzięki nim, każdego dnia możemy stawiać czoło światu! Ze względu na ich budowę, węglowodany dzielimy na proste i złożone. Według zaleceń specjalistów, ok. 55% energii dostarczanej naszemu organizmowi powinno pochodzić właśnie z węglowodanów, z czego zaledwie 10% z węglowodanów prostych. Warto pamiętać, że każdy cukier jest węglowodanem, ale nie każdy węglowodan jest cukrem. To uproszczone nazewnictwo bywa naprawdę mylące.

Złe węglowodany?

Chociaż węglowodany są głównym źródeł energii i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, nie wszystkie są dla nas dobre. Ujmując rzecz najprościej – w dietetyce dzielimy je na te „dobre”, czyli złożone i „złe”, czyli proste. Węglowodany proste są łatwo przyswajalne, jednak rzadko niosą ze sobą wartości odżywcze. Przez szybkie wchłanianie do układu pokarmowego sprawiają, że poziom cukru we krwi wyraźnie wzrasta, co powoduje nagły „zastrzyk energii”, który później przypłacamy uczuciem zmęczenia i brakiem koncentracji oraz ogólnym złym samopoczuciem. Węglowodany proste znajdują się zazwyczaj w wysokokalorycznych produktach o wysokim IG – słodyczach, słodzonych napojach, alkoholu i produktach przetworzonych – o indeksie glikemicznym więcej możesz przeczytać tutaj.

  • Węglowodany proste naturalnie występują w owocach ( glukoza + fruktoza) i to właśnie one są najlepszym źródłem cukrów prostych dla naszego organizmu.

Dobre węglowodany

To węglowodany, których organizm potrzebuje najbardziej, czyli węglowodany złożone. Ze względu na ich budowę, nie są tak łatwo przyswajalne jak węglowodany proste, dlatego ich przetworzenie wymaga od organizmu większego wysiłku. Następnie ciało zużywa je jako źródło energii lub magazynuje w postaci tkanki tłuszczowej. Węglowodany złożone znajdują się w produktach pełnoziarnistych, warzywach, roślinach strączkowych. To produkty naturalne i nieprzetworzone, charakteryzują się:

  • Niską kalorycznością
  • Niską zawartością złego cholesterolu
  • Wysoką zawartością błonnika pokarmowego
  • Wysoką zawartością składników odżywczych

Węglowodany a odchudzanie

Ilość diet nisko-węglowodanowych jest przytłaczająca. Tymczasem, wyeliminowanie węglowodanów z codziennego menu jest nie tylko nieskuteczne, ale przede wszystkim – niezdrowe. Węglowodany odpowiadają za niemal wszystkie najważniejsze procesy zachodzące w naszym organizmie. Jeśli przechodzisz na dietę odchudzającą, zamiast całkowicie rezygnować z węglowodanów, wystarczy, że odstawisz węglowodany proste – słodycze, kolorowe napoje i żywność przetworzoną. To one odpowiadają za nieustanną chęć podjadania: wyrzut cukru we krwi trwa zaledwie chwilę i organizm znowu domaga się posiłku. Węglowodany są też niezwykle ważne przy wysiłku fizycznym – po treningu rezerwy energetyczne organizmu są bardzo niskie, dlatego należy uzupełnić je jak najszybciej za pomocą węglowodanów prostych, które są szybko przyswajalne: owoców, miodu, czy zdrowych słodyczy – o zdrowych zamiennikach cukru pisałam dla Ciebie tutaj.

Nie takie węgle straszne, jak je malują, prawda? Jak we wszystkim, wystarczy umiar i zdrowy rozsądek. Stawiaj na węglowodany złożone, które dostarczą Ci energii na cały dzień, a cukry proste, których również potrzebujesz, dostarczaj organizmowi z miodu lub owoców. A jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja dieta jest zbilansowana i dobrana do Twoich indywidualnych potrzeb – skontaktuj się z nami!

O autorze

Kami

dietetyk i szef kuchni zdobywczyni prestiżowego tytułu Szef Kuchni Roku zadba o to, aby zdrowe odżywianie nigdy nie kojarzyło Ci się z dietą. Zbilansuje Twoje posiłki, zadba o kubki smakowe i sprawi, że zakochasz się w zdrowym jedzeniu. Jest freakiem ekologicznym, uwielbia piękne jedzenie i poświęca dużo czasu na dopracowanie wyglądu każdego dania, na bieżąco sprawdza nowinki dietetyczne i trendy kulinarne. Z sukcesem odchudza popularne klasyki każdej kuchni, chcąc zmieniać nawyki żywieniowe, a nie sprzedając diety. Wkłada w gotowanie całe serce, co czuć w każdym posiłku, jaki wychodzi z jej kuchni.